Menu
Čína má před jinými čajovými velmocemi obrovský náskok. Tisíce let, po které se třetí největší země planety věnuje pěstování, sklízení a zpracování čajových lístků, se podepisují v jejich dokonalém vzhledu, chuti i vůni. Čínský zelený, černý, bílý, žlutý a modrozelený čaj stejně jako Pu Erh nebo čaje formované a kvetoucí jsou proslavené na celém světě.
Čajové zahrady, péči o ně, sklizeň lístků, výrobu čaje i samotnou přípravu nápoje provází v Číně řada rituálů. Čaj se propsal do umění, kaligrafie, hudby i literatury. Je spojován s legendami. Utvářel a stále utváří kulturu nejen obyvatel Číny, ale téměř všech národů. Je elixírem života, zbavuje tělo únavy a mysl smutku.
![]() |
Vynikající, výhradně tipsová třída tradičního bílého čaje - Bai Hao Yin Zhen (Flowery White Pekoe, Silver Needle) z oblasti Fuding, z rané jarní sklizně. |
170,- | konvička |
![]() |
Vynikající třída bílého čaje, tzv. "Bílá pivoňka" (White Peony), z proslavené oblasti Fuding z místního kultivaru Da Bai. List vysoké kvality s podílem dlouhých, silně ochmýřených tipsů, intenzivní trávově svěží vůně. Nálev vynikající, lehké a přitom poměrně plné, velmi lahodné, svěží, nasládlé, bylinně kořeněné chuti s příjemnými exotickými tóny ovoce a dlouhým dozvukem. |
100,- | konvička |
![]() |
Vynikající zástupce zelených čajů "mraku a mlhy" ze slavné hory Lu-šan v provincii Jiangxi, který dle starého přísloví prodlužuje život. Hora Lu-šan je jedním z nejkrásnějších vrcholů Číny a oblíbenou rekreační oblastí. Nachází se mezi řekou Jang-c' a jezerem Pcho-jang, díky čemuž bývá zahalena mlhou, skýtajíc tak ideální podmínky k pěstování čaje. V těchto místech napsal čajový mistr Lu Jü svou slavnou knihu, ve které zmiňuje místní čaj Lu-šan jün-wu (Všechny Čaje Číny str. 202). Za Sungské dynastie byl zdejší čaj vyšlechtěn ve vynikající odrůdu a kolem roku 1000 n.l. se jím začali platit dávky císaři. Výběrová třída zeleného čaje z jarní sklizně. Vysoce kvalitní list sladké bylinné vůně s patrným podílem tipsů, tence svinutý do křehkých, volně zkroucených jehliček. |
90,- | konvička |
![]() |
Kvalitní třída slavného slavného čínského zeleného čaje Lung Ching (Dračí studna), uvedeného na seznamu "50 Slavných Čajů Číny"(Všechny Čaje Číny, str. 201), z jarní sklizně v oblasti Linan, nepatrně vzdálenější lokality od Západního jezera - XI HU v provincii Zhejiang. Delší a větší, hruběji tříděný, typicky tvarovaný, lehce polámaný list. Nálev charakteristické, plné, svíravější, trávově sladké chuti s hořkosladkým ořechovým, jakoby pečeným aroma. |
100,- | konvička |
![]() |
Výborná střední třída černého čaje z oblasti Fuding, proslulé především výrobou bílého čaje. Celistvý, volněji svinutý list do tvaru jehliček, nasládle kořenné vůně. Světlý nálev výborné, lehčí, svěží, mírně ořechově medové, nasládlé chuti s lehce perníkovými tóny, téměř bez hořkosti. |
90,- | konvička |
![]() |
Výtečný černý čaj z pozdní jarní sklizně výběrové kvality, pěstovaný v okrese Fengqing. Ručně sklízený tips se dvěma lístky, svinutý do tvaru tenkých dlouhých jehel, svěží bylinné vůně. Nálev výtečné, vyvážené, svěží, sladce bylinné chuti s tmavšími medovými tóny. |
90,- | konvička |
![]() |
Střední třída yunnanského černého čaje dobré kvality. Ručně sklízený tips se dvěma lístky, pevně svinutý do tvaru kuliček. Tmavě červený nálev dobré, lehčí, medově bylinné, nasládlé chuti s lehce nahořklými tóny a lehkou zemitostí. |
90,- | konvička |
![]() |
Špičkový světlý typ sypaného čaje Pu Erh, pěstovaný v proslulé oblasti hory Nan Nuo. Úhledný, celistvý, velmi dlouhý, do jehliček volněji svinutý list s podílem tipsů. Nálev vynikající, velmi svěží, plné, bohaté, vyvážené, květově nasládlé, bylinné chuti s příjemnou jen lehce svíravou dochutí. |
100,- | konvička |
![]() |
Vyšší základní listová třída dodatečně fermentovaného čaje z proslavené autonomní oblasti, vyrobeného z místního kultivaru. Mechanicky sklízený tips se dvěma lístky, pevně zkroucený středně dlouhý celistvý, hruběji tříděný list. Nálev, velmi dobré, nasládlé, typicky zemité chuti. |
90,- | konvička |
![]() |
Výběrová třída slavného čínského černého tzv. kouřového čaje z provincie Hunan. Pevně svinutý, tmavý, střednně dlouhý list silně kouřové až uzené vůně. Tmavý nálev zcela svébytné, poměrně vyvážené, výrazněji kouřové chuti s patrnou čajovou složkou, velmi povzbuzujícího účinku. |
90,- | konvička |
Japonsko, tvé druhé jméno je čaj. S trochou nadsázky snad můžeme říct, že ostrovní stát východní Asie si bez zelených lístečků čajovníku nedovede nikdo představit. Čajové obřady, čajové zahrady, čajoví mistři, čajové chýše…
Čaj je pro Japonce symbolem směřování k jednoduchosti, pochopení zákonitostí přírody a spění k harmonii. Ačkoli ho do země z Číny propašoval v 8. století buddhistický mnich společně s technikou čajového obřadu, japonští umělci, samurajové, vzdělanci i vojevůdci a císaři mu dali zcela nový rozměr.
![]() |
Vynikající zástupce japonského listového zeleného čaje Kabusecha z pohoří Kirishima. Tmavě zelený, do jehliček svinutý, celistvý list velmi dobré kvality s menším podílem zlomků. Nálev plné a poměrně vyvážené chuti s nasládle květovými a svěže trávovými tóny a lehce tmavším, svíravým dozvukem. |
130,- | konvička |
![]() |
Kvalitní třída tzv. řapíkového čaj, vzniklého tříděním čajů Sencha a Gyokuro s malým podílem zeleného listu. Světle zelený nálev, výborné, poměrně plné, velmi podobné (ale jemnější a komplexnější) chuti a charakteru jako u čaje Bancha s lehce oříškovým dozvukem. |
90,- | konvička |
![]() |
Vyběrový, kvalitní zelený japonský čaj (Sencha a Bancha) s praženou rýží, tradiční japonská čajová receptura. Nálev velmi svěží, trávově zelinkavé, nasládlé, jen nepatrně svíravé chuti s příchutí pražené rýže. |
100,- | konvička |
![]() |
Výtečná třída japonského zeleného čaje z oblasti Numazu v prefektuře Shizuoka. První jarní sklizeň (Shincha) z kultivaru Yabukita. Velmi kvalitní, delší, tmavě zelený list, volněji svinutý do tenkých jehliček. Intenzivní sladce kořenné vůně. Nálev výtečné, plné, lehce olejnaté, svěže trávově zelinkavé, harmonické chuti. |
140,- | konvička |
![]() |
Japonský zelený čaj vysoké kvality z oblasti Gokase z kultivaru Yabukita. Tradičně zpracováván čínskou metodou - sušením a svinováním v horké pánvi. Tmavěji zelený, kvalitní, pevněji svinutý, přirozeně zkroucený list včetně zlomků a řapíků, nasládlé vůně. Nálev plné, svěže zelinkavé, trávové, v dochuti lehce svíravé ořechové chuti, aroma japonských zelených čajů je u tohoto čaje potlačeno. |
150,- | konvička |
![]() |
Vynikající třída japonského listového zeleného čaje sklízená ze stíněných plantáží, zpracovávaná s maximální péčí a pečlivostí. Prvotřídní, lesklý, tmavě zelený list, jehož struktura se díky stínění plantáží dosti liší od ostatních japonských zelených čajů. Příměs zlomků čajových lístků, která je u této třídy čaje považována za žádoucí, je způsobena odstraňováním řapíků a žeber z lístků při jejich zpracování a také silnějším propařováním. Smaragdově zelený nálev s tyrkysovým nádechem, velice lahodná, silně olejnatá, plná a komplexní chuť s lehkými květovými a trávovými tóny a silným aroma moře a lesa. |
160,- | konvička |
![]() |
Exkluzivní varianta japonského řapíkového čaje vyrobena výhradně ze stíněných plantáží určených na čaje Gyokuro, zpracována včetně většího poměru listů, z oblasti Osumi v pohoří Kirishima. Vysoce kvalitní, celistvý list, směs z větší části stonků s podílem do tenoučkých jehliček svinutých lesklých lístků. Nálev vynikající, plné, lahodné a hladké, nepatrně olejnaté chuti s lehkými květovými a trávovými tóny. |
160,- | konvička |
Klasický černý nebo zelený čaj, tak jak jej známe zde v Evropě, Indové nepijí. Pokud si v českých čajovnách dáváte výborný Assam nebo Darjeeling, vězte, že samotní Indové jej v této podobě neznají. Většina produkce kvalitního čaje jde na vývoz.
V Indii se k výrobě čaje používá granulovaný černý čaj. Takovýto granulát vznikne posekáním, rozdrcením čajových lístků na velmi malé kousky a jejich následným prudkým zahřátím.
![]() |
Vynikající třída assámského černého čaje z letní sklizně (second flush). Celistvý list vysoké kvality jen s nepatrným podílem tipsů, přesto však vynikající plné chuti. Nálev vynikající, plné, hutné, charakteristické hořkosladké chuti s lehce medově nasládlou dochutí. |
90,- | konvička |
![]() |
Špičkový assámský listový černý čaj nejvyšší kvalitativní třídy. Celistvý, středně dlouhý list vynikající kvality s podílem zlatavých tipsů. Nálev plné, hutnější, lehce květově nasládlé, lehce pečeně perníčkové, přitom však svěží chuti s příjemně hořkosladkým dozvukem. |
90,- | konvička |
![]() |
Masala (dáta čaj masala, indický bílý čaj, Yogi čaj) je tradiční indický mléčný kořeněný nápoj, který v Indii koupíte i na ulici, jako u nás třeba zmrzlinu. Má povzbudivý účinek, ale s mnohem větší schopností soustředění, než po kávě. Zároveň je na rozdíl od kávy šetrný k žaludku. |
120,- | konvička |
![]() |
Vynikající třída darjeelingské jarní sklizně (first flush), světlejšího typu. Středně dlouhý celistvý list zelenějšího typu s podílem tipsů, lehce bylinné vůně. Nálev vynikající, plné, vyvážené, květově nasládlé chuti s tipsově kořeněnou, lehce ovocnou složkou a dlouhým dozvukem. |
120,- | konvička |
![]() |
Darjeelingská jarní sklizeň (first flush) z pozdějšího sběru výborné kvality. Lehce fermentovaný, kratší, drobnější, mírně kadeřavý list velmi dobré kvality s menším podílem tipsů. Nálev, svěží, výtečné, poměrně plné a vyvážené, květově kořenné chuti s mírně ovocnými a tipsovými tóny. |
100,- | konvička |
Čaj však roste na mnoha koutech světa a přesně k tomu slouží tato kategorie. Zde najdeš pár vzorků z různých míst, které by Tvé pozornosti také neměly uniknout.
![]() |
Výborný nepálský vysokohorský čaj z letní sklizně (second flush). Vysoce kvalitní, pevně svinovaný, celistvý list s vyšším podílem tipsů lehce tipsově kořeněné vůně. Nálev tmavší okrové barvy, poměrně plné, svěží, lehce ovocně exotické chuti s tipsovými tóny. |
100,- | konvička |
![]() |
Vynikající nepálský vysokohorský čaj z jarní sklizně (first flush) prvotřídní kvality. Vysoce kvalitní, stejnoměrně svinutý, celistvý delší list s podílem tipsů, lehce bylinné vůně. Nálev vynikající, plné, vyvážené, tipsově kořenné, hořkosladké chuti s ovocně květovými tóny. |
100,- | konvička |
![]() |
Kvalitní třída černého tureckého lámaného čaje z oblasti Rize, sytě červený nálev silné a plné chuti, podává se silně slazený. |
70,- | konvička |
![]() |
Tradiční čaj oblíbený např. v Maroku, nálev nesmírně silné a plné chuti, osvěžujícího a povzbudivého účinku. Připravuje se z tradiční marocké máty (Nana) a zeleného čínského čaje Gunpowder, podává se slazený. |
90,- | konvička |
![]() |
Velmi kvalitní černý čaj z provincie Wattawala (klimaticky Nuwara Eliya), jasný, červenohnědý nálev plné, zemitě svíravé, decentně nasládlé chuti, naprosto charakteristické pro ceylonské čaje tohoto typu. |
90,- | konvička |
![]() |
Vysoce kvalitní tchajwanský oolong tmavého typu, se zvýšeným obsahem gama-aminomáselné kyseliny (GABA, 4-aminobutanová kyselina) díky zvláštnímu výrobnímu postupu bez přítomnosti vzduchu. Tmavší, do drobnějších kuliček svinutý list, vysoké kvality, karamelové vůně. Nálev, výtečné, vyvážené, ovocně nasládlé, tmavší, navinulé chuti s tóny karamelu. |
150,- | konvička |
![]() |
Výtečná třída tzv. "mléčného" tchajwanského oolongu zeleného typu. Pro zvýraznění přirozené mléčné chuti se během zpracování přidává přírodní mléčné aroma, patrné již ze suchého listu. List svinutý do větších, relativně pravidelných kuliček, světle zelený až žlutozelený nálev, květově sladké, s patrnými vanilkově mléčnými tóny. |
130,- | konvička |
![]() |
K přípravě používáme buď zelený čínský nebo indický černý čaj. Podáváme případně slazený a intenzitu a množství zázvoru je možné si určit dle libosti. |
80,- | konvička |
V této kategorii najdeš čaje nečaje - matoucí? Jsou to výluhy z bylin či ovoce nikoli z čajovníku jako takového.
![]() |
Červený rooibos ovoněný kakaem a kořením, nálev charakteristické, těžší, čokoládově kořeněné chuti. Složení: rooibos, kakaový bob, zázvor, skořice, kardamom, pepř, kořen cikorky, aroma |
90,- | konvička |
![]() |
Výhonky cesmíny paraguayské (Yerba mate - Ilex paraguensis), popíjí se tradičně z vydlabané dýně (kalabassy) kovovým brčkem zakončeným sítkem (bombillou). Nálev svěží, příjemně bylinné, jen nepatrně natrpklé chuti. |
80,- | kalabasa |
![]() |
Kvalitní směs sušených kousků banánů a višně, kandovaného ananasu, hroznového vína a květů ibišku. Složení: květy ibišku, kousky banánu a višně, kandovaný ananas, hroznové víno |
60,- | konvička |
![]() |
Kvalitní směs sušených kousků jablka, černého a červeného rybízu, jahod, červené řepy, ostružin, malin, bezinek, lístků rybízového keře a květů ibišku. Složení: květy ibišku, černý a červený rybíz, kousky jablka, jahod a červené řepy, ostružiny, maliny, bezinky, listy černého rybízu |
60,- | konvička |
![]() |
Kvalitní směs kandovaného ananasu, kousků jablka a kokosu, šípků a květů ibišku. Složení: šípek, květy ibišku, kousky jablka a kokosu, kandovaný ananas |
60,- | konvička |
![]() |
Vysoce kvalitní ovocný čaj bez ibišku a šípku. Citrusová kořeněná směs jablka, kousky citrusů a citrusové kůry, skořice, citronové trávy a květů pomerančovníku. Složení: jablko, citrusové plody, citrusová kůra, lemon grass, skořice, Máta pomerančová, květy pomerančovníku, Aloisie citronová, přírodní citrusové aroma |
60,- | konvička |
![]() |
Kvalitní ovocný čaj bez ibišku. Nálev lehce ovoněné, jablečné chuti. Složení: kousky jablka, kyselina citronová, přírodní aroma |
60,- | konvička |
Neláká-li Tě svlažit se teplým nápojem, můžeme také sloužit.
![]() |
Ledové čaje našeho provedení jsou výluhy a maceráty ovocných, bylinných či čajových směsí v džusech. Jde o specifický, originální způsob přípravy, který není možné jinde ochutnat. Na každý den připravujeme jiný, čerstvý čaj. |
70,- | 0,5 l |
Krásný den, tak proč ho nevidět dvakrát? Nic není třeba přehánět. Pij, co hrdlo ráčí, pokud jsi plnoletý a dokud ovládáš své nohy a jazyk.
![]() |
Nakonec vyhrály lahvičky. Kvůli komplikacím jsme demontovali zdejší pípu a rozhodli se jít cestou pivních speciálů a netradičních piv a to v lahvi. Výběr se snažíme tvořit jak tuzemský, tak zahraniční. |
50 - 150,- | ks |
![]() |
PROZATÍM NENÍ STAVEM
|
-,- | 1 dcl |
![]() |
Medovina, prastarý alkoholický nápoj, který se dá pít teplý i studený. Ta u nás nabízená je od rodiny Baštů z Novosedel nad Nežárkou. Rozlévanou neochucenou nebo stočenou v lahvi včetně rozličných příchutí najdeš na pultě. |
50,- | 1 dcl |
Dýmku s radostí připravíme, ovšem pokud jsi zvyklý na těžkou chuť tabáku, nejspíš Tě zklameme. Připravujeme si totiž kuřivo sami a to bez tabáku, nýbrž založené na čaji, ovoci nebo koření. Dýmka je také bez nikotinu, kouření je podstatně lehčí a není tak těžké na plíce. Jde o ovoněnou páru.
![]() |
Granny's Garden je čajová ovocná směs z květů ibišku, černého a červeného rybízu, kousků jablka, jahod a červené řepy, ostružin, malin, beziněk, listů černého rybízu. Tato směs je máčená v grepovém glycerinu, kouření je ovocné, po grepu mírně nahořklé. Chutě zbylé ovocné směsi se probouzí po půl hodině až hodině a dýmka nabírá jiné chuťové obrátky po zahradním a lesním ovoci. |
300,- | přípravu dýmky |
![]() |
Merlin's Elixir je čajová ovocná směs z jablka, hroznového vína, šípku, myrtovníku citronového a okvětních lístků měsíčku. Tato směs je máčená v glycerinu s příchutí Lemon cake, kouření je lehké a jemné, po citrusech lazené. Chutě zbylé ovocné směsi se probouzí po půl hodině až hodině a dýmka nabírá jiné chuťové obrátky, celkově však velmi jemná decentní chuť. |
300,- | přípravu dýmky |
![]() |
Pina Colada je čajová ovocná směs z šípků, květů ibišku, kousků jablka a kokosu, kandovaného ananasu. Tato směs je máčená ve višňovém a malinovém glycerinu a také v glycerinu z lesních plodů, kouření je ovocné, nasládlé. Chutě zbylé ovocné směsi se probouzí po půl hodině až hodině a dýmka nabírá jiné chuťové obrátky, avšak stále výrazného ovocného spektra. |
300,- | přípravu dýmky |
![]() |
Le Touareg je tradiční čaj pro arabské země. Klasicky připravovaný z marocké máty a zeleného čínského Gunpowder čaje. Tyto dvě základní suroviny jsou máčené v glycerinu s příchutí kiwi a kaktus, kouření je svěží, mírně nasládlé. Chutě máty a čaje se probouzí po půl hodině až hodině a dýmka nabírá jiné chuťové obrátky - mírně zhořkne po mátě a do popředí se dostává i chuť čaje. |
300,- | přípravu dýmky |
![]() |
Le Touareg je tradiční čaj pro arabské země. Klasicky připravovaný z marocké máty a zeleného čínského Gunpowder čaje. Tyto dvě základní suroviny jsou máčené v glycerinu s příchutí Lemon cake a borůvka, kouření je svěží, mírně citrusové. Chutě máty a čaje se probouzí po půl hodině až hodině a dýmka nabírá jiné chuťové obrátky - mírně zhořkne po mátě a do popředí se dostává i chuť čaje spolu s borůvkou. |
300,- | přípravu dýmky |
![]() |
Masala je směs koření určená pro přípravu mléčného kořeněného čaje typického pro Indii. Směs se skládá zpravidla ze skořice, bílého pepře, zázvoru, hřebíčku a kardamomu. Tato směs je máčená v litchi glycerinu, kouření je lehounce nasládlé a ovocné. Chutě zbylé, kořeněné se probouzí již po několika minutách kouření a dýmka nabírá jiné chuťové obrátky. |
300,- | přípravu dýmky |
![]() |
Le Touareg je tradiční čaj pro arabské země. Klasicky připravovaný z marocké máty a zeleného čínského Gunpowder čaje, v tomto případě ještě obohacen o zázvor. Tyto suroviny jsou máčené v glycerinu s příchutí jablka, kouření je svěží, mírně nasládlé i kyselé. Chutě máty a čaje se probouzí po půl hodině až hodině a dýmka nabírá jiné chuťové obrátky - mírně zhořkne po mátě a do popředí se dostává i chuť čaje spolu s aftertastem jablka. |
300,- | přípravu dýmky |